یکی از نگرانی هایی که والدین دارند خودزنی کودکانشان است که از یک سنی برای بدست اوردن خواسته هایش ورساندن منظور خود استفاده میکنند.
خودزنی کودکان موقعی اتفاق می افتد که به خواسته های کودک توجه ایی نشده باشد،از یک خواسته ایی از والدینش نه شنیده باشد،خودزنی در کودکان از جمله اختلالات رفتاری در کودکان است.بعضی از بزرگسالانم دچار این مشکل هستند که بروز این رفتارها در مقابل کودکان باعث شیوع و شروع این گونه رفتارهای خشن و خودزنی ها در کودکان میشود.چون کودکان مدام درحال تکرار رفتار والدینشان هستند.
خودزنی کودکان با مشکلات عاطفی وروحی کودک به طور مستقیم درارتباط است.خود زنی در هر سنی برای کاهش تنش های روحی و تخلیه روانی افراد اتفاق می افتد و مخصوصا در کودکان که استانه تحمل عاطفی و روحی پایین تری نسبت به بزرگ تر ها دارند.خیلی از مسائل که برای بزرگ تر ها امر عادی تلقی میشه کودک دچار درد و رنج عاطفی میکند و کودک برای تخلیه درد رنج و نشون دادن به بزرگ تر ها از خودزنی استفاده میکنند.وقتی کودک در مقابل هر تنش از این روش استفاده می کند معلوم میشه که رفتار مناسب در برابر تنش یاد نگرفته و از این روش برای دریافت کمک از والدین اقدام میکند.بعضی از مواقع در کنار خودزنی تهدید خودکشی هم همراه است که حتما باید خانوادها جدی بگیرند ورسیدگی کنند.والدین حتما به این کودکان باید محبت عاطفی و جسمی داشته باشند مثل:بغل کردند و بوسیدن با این کار به او نشان داده میشه بدن کودک قابل ارزش است و نباید به بدنش اسیب بزنه.
اگر این اختلال در کودکان درمان نشود باید منتظر پرخاشگرهای بیشتر از جانب کودک باشیم بخاطر اهمیت این موضوع سایت سیسمونی شیراز مقاله ایی اماده کرده تا این دغدغه به وجود امده برای شما مشکل ساز نشود.
حتما دیدید که کودکانی والدین خود را می زنند ،دست خود را گاز میگیرند،پرت کردن وسایل و………این رفتارها در بعضی مواقع عادی و روند رشد کودک به شمار میرود ولی وقتی خودزنی برای دریافت خواسته اتفاق می افتد به مشکل روبرو میشویم و باید از مشااور تخصصی کمک گرفت.
دلایلی وجود دارد که خود زنی اتفاق بی افتد مثل:
کودک یک انسان کامل با تمام احساسات است و زبان او در مقابل این احساسات ناتوان است.
1-صحبت نکردن کودک راجب مشکلی که دارد ،کودکان متوجه این موضوع هستند که مهارت ارتباطی کمتری دارند و این موضوع باعث میشود که ناامید شود و با خودزنی خود را تخلیه کنند.
2-خستگی واظطراب مدام کودک و استفاده از کشف تمام حواس پنج گانه یکی از دلایل مهمی است که کودک دست به خود زنی میزند.
3-توجه نکردن به کودک مسئله مهمی است ،کودکان در ابتدا به دنبال جلب توجه به هر طریقی هستند که اگر در بار اول که کودک به خود زنی اقذام میکند والدین اطرافیان عکس العمل بیش از ندازه انجام دهند کودک برای گرفتن ان توجه دوباره اقدام به این کار میکند.
راهکارهای برای جلوگیری خودزنی کودکان
موقع خود زنی کودکان چگونه رفتار کنیم:
بهتر است پیش از شروع اقدامات بلند مدت در ابتدا گوشه ولبه های سطوح بپوشانید،سایل که ایمنی فرزند به خطر میندازه دور نگهدارید،در صورت اقدام به این کار او را در اغوش بگیرید محکم،دلیل این رفتار از او بپرسید و با او صحبت کنیدو…….
1-وقتی کودک تمایل به زدن خود دارد حواس او راپرت کنید و وقت بشتری برای هدایت اعصبانیت کودک دارید.در اوقات فراغتش بیشتر باهاش صحبت کنید،بازی کنین ……..
2-تسلیم خواسته های غیر منطقی کودک نشوید،کودکان برای به دست آوردن خواسته خود دست به خود زنی میزند.شما نباید نسبت به این کار کودک بی اعتنا باشید، در این شرایط باید او را در اغوش بگیرید وبهش محبت جسمانی کنید،نباید محبت و توجه جسمانی به کودک با براورده کردن خواسته های کودک اشتباه بگیرید اگر سریع با خود زنی کودک خواسته اش براورده کنید در واقع این رفتار کودک تقویت کردین و او را تشویق می کنیدو فکر میکنه با این کار توجه والدین به خود جلب میکنه و بهترین راه برای رسیدن به خواسته خود هست.
در واقع والدین باید نحوه رفتار خود در مقابل اشتباه فرزند بدونن و در شرایطی که کودک با رفتار های نادرست سعی در رسیدن به خواسته خود دارد با اون به درستی رفتار گنند.
3- نیاز های فیزیکی فرزند خود را برطرف کنید زیرا خیلی از کودکان به دلیل نیاز گرسنگی،درد دندان،دل درد و… دست به این کار میزنند بهتر است ابتدا نیازهای او را برطرف کنید و بعد به او بگویید نیاز خود را در ارامش چجوری بیان کند.حرف زدن وشناخت احساسات حتما باید به فرزند خود یاد بدین که احساسات خود را بشناسه و بتونه ان هارا به صورت مناسب بیان کنه و در مواقع کو کودک آروم صحبت کنید و بهش یاد بدین در مورد خواسته ها و ناراحتی هاش صحبت کنه،بهش بگین وقتی که یاد گرفتی وقتی اعصبانی شدی یاد گرفتی با من در میون بذاری دلیل اعصبانیتتو یعنی خیلی بزرگ شدی .
بهتر است احساسات اورا تصدیق کنید ،کودکان هم به یک دوست شنونده نیاز دارند شاید مشکلات انها برای شما کم اهمیت باشد ولی در شرایط حساس باید به انها بگویید که میفهمید در حال گذراندن شرایط سختی هست و اورا درک میکنید و برای مشکل او هم ارزش قائل هستید.
4-راهکار دیگر بازی با آب و کف است که برای کودکانی با این مشکل بسیار مناسب است به اونها یاد میده که چگونه بدن خود را نوازش کنن و باعث کاهش اظطراب و از بین بردن تنش های روحی و افزایش آرامش در آنها میشه با کاهش تنش خود زنی در کودکانم کاهش پیدا میکنه.
متخصصان به این باور هستند که بازی های سرگرم کننده و آموزشی بهترین راهکار برای آموزش هر مهارتی به کودکان است.نقاشی و رنگ آمیزی،خمیر بازی ،بازی فکری و ساختنی و….به کودک کمک میکند.
کودکان مهم ترین دارایی هر پدر و مادری هستند برای پرورش کودکان و سلامت روح و جسم فرزندان خود آموزش ببینید و برای انها ارزش قائل شوید سیسمونی شیراز با متخصصان کاربلد خود در تلاش برای آگاهی دادن به مادر و پدران است برای داشتن فرزندی شاد تر برای نسل آینده……

خودزنی در کودکان در چه سنی بیشتر دیده می شود؟
خودزنی در کودک در سنین مختلفی رخ می دهد و منجر به مقابله با احساسات خود می شوند. ولی بیشترین میزان خودزنی معمولاً در کودکان پیش از سن ۵ سال دیده شده است. در واقع، متخصصان به این باورند که حدود ۴۰٪ از کودکان در سنین پیش از دبستان (۵ سال یا کمتر) خود زنی انجام می دهند، درحالیکه این نسبت در سنین بعدی (مانند دبستان و مدرسه) به طور قابلتوجهی کاهش یافته است.لازم به ذکر است که خودزنی در کودکان چند ساله بسیار شایع است و نباید بهعنوان مشکلی نگران کننده تلقی شود، مگر آنکه مقدار خودزنی بسیار بالا و یا به شکلی باعث مشکلات و ناراحتیهای جدی برای کودک شود. در این صورت، بهتر است به یک متخصص روانشناسی مراجعه کرده و با او درباره مسائل مربوط به کودک صحبت کرد.باید توجه کنید که خودزنی در کودکان به صورت طبیعی و دور از تغییرات در خانواده و محیط زندگی قابل تحمل می باشد،ولی بعضی از تغییرات محرک در خانواده و در محیط زندگی،مشکلات مدرسه یا بازی با دیگر کودکان نشان دهنده مشکلاتی هست.در نهایت، برای کمک به کودکان در مقابله با خودزنی در کودکان، باید به آنها نشان داد که احساساتشان قابلقبول است و میتوانند در مواجهه با آنها از راههایی نظیر صحبتکردن با یکی از والدین یا رفتارهای سازنده دیگر استفاده کنند. همچنین، نشاندادن علاقه به کودک و ارائه پشتیبانیهای لازم به آنها، نقش مهمی در کمک به کودکان برای مقابله با احساساتشان دارد.در کل، خودزنی در کودکان مسئلهای طبیعی است که بهصورت موقت و در بسیاری از موارد، بدون نیاز به درمان یا مداخله جدی از سوی والدین و مربیان گذشت زمانی آرامشبخش خواهد شد. بااینحال، اگر خودزنی به شکل مداومی ادامه پیدا کند و باعث مشکلاتی برای کودک شود، بهتر است به یک متخصص روانشناسی مراجعه کرده و نظر وی را درباره راههای حل این مشکل بپرسید.
در چه مواردی از خودزنی کودکان نیاز است که به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر یک کودک بیش از حد به خودزنی و خود لذت روی آورده است، یا به نظر میرسد که خودزنی باعث مشکلات جدی در زندگی روزمرهاش شده است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
بعضی از موارد مربوط به خودزنی کودکان که نیاز به مشاوره پزشک دارند عبارتاند از:
خود زنی مکرر و بیش از اندازه باعث مشکلاتی مثل:اختلالات در خواب،عدم ارتباط اجتماعی،افسردگی،اضطراب،مشکلاتی در یادگیری
خودزنی با استفاده از اشیاء غیر عادی،که باعث آسیب کودک شود.
اگر خود زنی در دوران بلوغ رخ دهد حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
بهعنوانمثال، اگر کودک شما بیش از حد به خود زدن و خود لذت روی آورده است و این بهاندازهای شدید است که باعث اختلال در خواب، اضطراب شدید، افسردگی و مشکلات در یادگیری شده است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. یک پزشک میتواند به شما کمک کند تا دلایل خودزنی در کودک را درک کنید و به شما راهنمایی کند که چگونه میتوانید با کودک خود صحبت کنید و مشکلات را برطرف کنید. همچنین پزشک میتواند نشانههای دیگر مرتبط با مشکلات دیگری که ممکن است در زندگی کودکان رخ دهد، مثل اختلالات رفتاری، اختلالات در یادگیری و یا مشکلات در توسعه، را نیز بررسی کند
بدون دیدگاه