استفراغ کودکان و نوزادان و صفر تا صد آن

استفراغ نوزاد بعد از شیرخوردن و آروغ زدن، اتفاق عادی است که ممکن است بنا به دلایل مختلفی از جمله سرعت بالای مکیدن، ورود هوا به معده یا پرخوری ایجاد شود.استفراغ نوزاد اتفاق شایعی در نوزادان می باشد و به​ مرور زمان بهتر می​شود. در بیشتر موارد هم با یک درمان ساده یا بدون درمان بهبود پیدا خواهد کرد. تغییر نحوه و برنامه شیر خوردن نوزاد و جابجایی مدل خوابیدن می​تواند استفراغ نوزاد را از بین ببرد. نیازی به مصرف دارو نمی باشد، ولی اگر مدت و تکرر پیدا کند ،باید تحت درمان پزشک نوزاد قرار بگیرد.

دستگاه شیر ساز بیبی برزا بسیار مناسب برای در مان استفراغ کودک

علت حالت تهوع چیست؟

دلایل و روش درمان حالت تهوع نوزاد

استفراغ نوزاد، بالا آوردن اجباری، غیرارادی و ناخوشایند شیر بوده که بلافاصله بعد از شیر خوردن یا در فاصله کوتاهی بعد از آن، به​ خصوص بعد از آروغ زدن اتفاق می​افتد. بالا آوردن و پس زدن غذا در نوزادان امری شایع و عادی می باشد، چرا که نوزادان سریع غذا می​خورند، حین شیر خوردن، هوا را می​بلعند، یا بیش از حد می​خورند. البته در برخی موارد هم ممکن است نوزاد بدون دلیل مشخصی بالا آورده باشد. استفراغ معمولا به​خاطر یک بیماری یا اختلال است. والدین باتجربه فرق بین تف کردن و استفراغ را خوب می​ شناسند.

این مسئله باعث از دست رفتن میزان زیادی از آب بدن می​شود (به​اصطلاح دهیدراتاسیون). از علائم همراه با این مسئله که باید جدی گرفته شوند می​توان به موارد زیر اشاره کرد:

بی​حالی

تحریک ​پذیری

سردرد شدید

درد شکمی یا نفخ

خون در استفراغ

استفراغ سبز رنگ

خون در مدفوع

‏چه موقع استفراغ نوزاد خطرناک است؟

اگر به موارد زیر برخورد کردید و برای نوزاد اتفاق افتاد به پزشک مراجعه کنید ولی در نظر داشته باشید هر چند مدت یکبار این علائم کمی طبیعی است.ولی بیشتر یک یا دو روز نباید ادامه پیدا کند.

افزایش وزن کم به​خاطر از دست دادن غذاها با استفراغ

سرفه

احساس خفگی در گلو

استفراغ خونی یا استفراغ زرد رنگ و سبز رنگ

فاکتورهای مختلفی می​توانند علت این مسئله باشن:

عفونت​های جدی گوارشی یا سرماخوردگی

رفلاکس معده

حالت تهوع و استفراغ ناشی از سوار وسایل نقلیه شدن

عفونت مجاری ادراری

مننژیت

آپاندیس

یبوست

اگر استفراغ با تب و اسهال همراه شود، احتمالا علت آن عفونت ویروسی است

‏علت استفراغ نوزاد در بدو تولد (علت استفراغ نوزاد یک روزه)

این مسئله در بدو تولد، اتفاقی کاملا متداول است، به​خصوص اگر نوزاد، خون یا موکونیوم را بلعیده باشد. شدت زیاد جریان شیر هم می​تواند علت استفراغ نوزاد یک روزه تا سه چهار روزه می باشد.

بالا آوردن نوزاد بعد از آروغ زدن

یکی از اتفاقات طبیعی در نوزادان، بالا آوردن بعد از آروغ زدن است. علت بالا آوردن نوزاد بعد از آروغ زدن این است که عضله اسفنکتر بین معده و مری (لوله بین دهان تا معده) به​اندازه کافی قوی نیست و باید رشد کند.

‏استفراغ نوزاد بعد از خوردن شیر خشک

این مسئله در نوزادانی که با شیرخشک تغذیه می​شوند، اتفاق عادی است که بعد از پرخوری یا به​خاطر عدم تحمل شیر خشک روی می​دهد. انسداد فیزیکی که مانع از عبور عادی غذا از طریق دستگاه گوارش شده نیز می​تواند علت استفراغ نوزاد بعد از خوردن شیرخشک باشد. بیشتر نوزادان به​خاطر اینکه دستگاه گوارششان هنوز رشد و تکامل نیافته، بعد از خوردن شیر خشک، بالا می​آورند.

استفراغ نوزاد در خواب

نوزادان معمولا روی شکم به خواب عمیق​تری می​روند و در آن حالت شیر را کمتر فرو می​برند. اگر نوزاد در خواب استفراغ کند یا شیر را بالا بیاورد، غذا در دهانه مجاری تنفسی نوزاد جمع شده و ممکن است وارد ریه یا مجاری تنفسی نوزاد شود. استفراغ نوزاد در خواب می​تواند خطرناک باشد و باعث مسدود شدن راه تنفس و خفگی شود.

‏خون در استفراغ نوزاد

شایع​ترین علت خون در استفراغ نوزاد یا مدفوع خونی، خونریزی نوک سینه مادر است که ممکن است دردناک باشد یا نباشد. هر زمانی که در استفراغ یا مدفوع نوزاد خون مشاهده کردید، باید بررسی شود که خون نوزاد است یا مادر. دلایل احتمالی وجود استفراغ خونی عبارتند از:

اختلالات لخته خون که در نوزادان با کمبود ویتامین ای شایع​تر است

استفراغ بیش از حد یا به​زور که باعث خراشیدگی گلو و حلق می​شود

قطره آد و استفراغ نوزاد

برخی نوزادان به قطره آد حساسیت دارند و با خوردن آن دچار استفراغ می​شوند و بالا می​آورند. در این صورت باید الگوی شیردهی و قطره آد را تغییر دهید. قطره را قبل از شیر به نوزاد بدهید و دوباره بعد قطره هم شیر بدهید. اگر این راهکار مناسب نبود، می​توانید به​جای قطره آد از قطره مولتی ویتامین استفاده کنید.

بعد از استفراغ نوزاد چکار کنیم؟

نوزاد را در جای خنک و آرام قرار دهید و دور دهانش را تمیز کنید. او را آرام در آغوش بگیرید و به​حالت نیمه خم شده نگه دارید تا فشار کمتری به دستگاه گوارش نوزاد وارد شود. این کار به جذب راحت​تر غذا کمک می​کند. اگر نوزاد به​صورت مکرر استفراغ می​کند، یا علائم جدی مانند تب بالا، سرفه شدید، تنفس سخت، استفراغ همراه با خلط یا استفراغ رنگی و بدبو دارد، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید

آیا بعد از استفراغ نوزاد شیر بدهیم؟

بعد استفراغ نوزاد باز به او شیر بدهیم

اگر نوزاد یک بار بالا آورده باشد، نصف زمان معمول در فاصله یک تا دو ساعت یکبار به نوزاد شیر بدهید. در صورتی که تعداد دفعات بالا آوردن نوزاد بیشتر از یک بار باشد، هر ۳۰ تا ۶۰ دقیقه یکبار، ۵ دقیقه به نوزاد شیر بدهید. اگر تا ۴ ساعت نوزاد استفراغ نکرد، روند شیردهی را به حالت معمول برگردانید. در صورت ادامه استفراغ، بهتر است از شیر مادر دوشیده شده و از شیشه شیر کمک بگیرید.

بهترین راه درمان استفراغ در نوزادان شیرخوار این است که میزان شیر از حالت معمول کمتر شود. اگر دوباره استفراغ کرد، شیر دادن را ادامه دهید، اما هر بار ده دقیقه از هر سینه باشد. اگر نوزاد تا ۸ ساعت بعد استفراغ نکرد، می​توانید دوباره مثل قبل از هر دو سینه به نوزاد شیر بدهید

‏راه های درمان استفراغ نوزاد

درمان این مسئله بستگی به علت آن دارد.

برخی از راه​های درمان استفراغ نوزاد عبارتند از:

چگونه استفراغ نوازاد را درمان کنیم

کنترل عفونت و تسکین علائم در مواردی که استفراغ نوزاد به​خاطر عفونت دستگاه تنفسی، معده و روده یا ادراری باشد

تغییر رژیم غذایی مادر یا استفاده از شیر خشک در مواردی که نوزاد به​خاطر حساسیت یا آلرژی بالا می​آورد.

تغییر رژیم غذایی، مصرف مایعات بیشتر وقتی که نوزاد به​دلیل مشکلات گوارشی دچار استفراغ می​شود.

تغییرات در تغذیه نوزاد یا تجویز داروهای معده درمانی اگر استفراغ به​خاطر نارسایی معده یا کیسه صفرا باشد.

اطمینان حاصل کنید که نوزاد به خوبی می​تواند نفس بکشد و مجرای هوایی او آزاد است. نوزاد را به طور عمودی نگه دارید و پس از تغذیه، به مدت حداقل ۳۰ دقیقه فرصت دهید تا غذا به معده فرستاده شود. شیردهی باید قطره​ قطره و به آرامی باشد، تا بیشتر از حد شیر نخورد.

برای پیشگیری از این مسئله، می​توانید اقداماتی مانند تغذیه منظم و کم ​حجم، آروغ گرفتن بعد از شیر خوردن، اجتناب از پرخوری، اجتناب از عوامل تحریک ​کننده، استفاده از صندلی خودرو مناسب و ماساژ را انجام دهید. با این حال، همواره بهتر است با دکتر کودکان مشورت کنید تا با بررسی شرایط و وضعیت خاص نوزاد، راهکار درمانی مناسب را ارائه دهد.نوزادان به توجه شما نیاز دارند ،برای خرید و مشاوره به سایت خرید سیسمونی سر بزنید تا دوران ابتدایی نوزادتان در آرامش و حال خوب سپری شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *